Search
Close this search box.

Στην Πύλα η αρχαιότερη οργανωμένη βιβλιοθήκη στη Μεσόγειο, κωλυσιεργία από το Τμήμα Αρχαιοτήτων

Κωλυσιεργία από τους Αρμόδιους για την ανάδειξη αρχαιολογικών θησαυρών στη πόλη και επαρχία Λάρνακας. Μέχρι πότε;

 

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια
SkalaTimes

Η αρχαιότερη οργανωμένη βιβλιοθήκη στην Μεσόγειο βρέθηκε στην Κύπρο στην αρχαία Μυκηναική πόλη, Πύλα. Εδώ και χρόνια οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σπουδαίους αρχαιολογικούς θησαυρούς στην Πύλα, των οποίων η ανάδειξη δεν θα βοηθήσει μόνο την Πύλα και τη Λάρνακα, αλλά ολόκληρο το νησί.

Ωστόσο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ακόμη μια φορά αδικαιολόγητα καθυστερεί την ανάδειξη αρχαίων θησαυρών στην πόλη και επαρχία Λάρνακας (να υπενθυμίσουμε ότι μετά από δεκαετίες μόλις πρόσφατα κατάφερε η Λάρνακα να πετύχει την μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης πάνω από το πολύτιμο αρχαίο λιμάνι της).

Το 2014 τα Ελλαδικά ΜΜΕ έγραφαν: «Η αρχαιότερη οργανωμένη βιβλιοθήκη στην Μεσόγειο με την μορφή σημερινών σύγχρονων βιβλιοθηκών σε ράφια και όχι αρχείων, βρέθηκε στην Κύπρο στην αρχαία Μυκηναική πόλη, Πύλα, στην τοποθεσία Κοκκινόκρεμος, πλησίον της Λάρνακας, από την αρχαιολογική ομάδα της διδάκτορος αρχαιολογίας και επίτιμης διευθύντριας προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Ηρακλείου Αθανασίας Κάντα. Ήδη η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα μετά τις επιστημονικές δημοσιεύσεις και την έκδοση βιβλίου στην Αγγλική γλώσσα που φέρει την υπογραφή της κ. Κάντα και του κ. Βάσου Καραγιώργη, έχει στρέψει το βλέμμα της και στην Κύπρο αναμένοντας τα περαιτέρω. Το συγκλονιστικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα, μαζί με άλλα πολυσήμαντα Μινωικά, Μυκηναικά κ.λ.π., το οποίο θεωρείται από ειδικούς η κορυφαία ανακάλυψη των τελευταίων τουλάχιστον πενήντα χρόνων στην Κύπρο, χρονολογείται τον 12ο αιώνα π. Χ. και ανοίγει νέους επιστημονικούς και ιστορικούς ορίζοντες όχι μόνο για την γνώση του πολιτισμού της Κύπρου αλλά για μία συνολικότερη και σφαιρικότερη θεώρηση της πολιτισμικής διαδρομής του Μυκηναικού και Μινωικού πολιτισμού, δηλαδή του συνόλου της αρχαιοελληνικής παράδοσης πριν την γεωμετρική περίοδο και τα κλασικά χρόνια. Ένα από τα εκπληκτικά στοιχεία των νέων ευρημάτων είναι πως οι πινακίδες που βρέθηκαν από πηλό ψημένες σε κλίβανο, ήταν φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετούνται σε ράφια, όπως οι σύγχρονες βιβλιοθήκες και στην ράχη τους υπάρχουν γράμματα για να μπορεί ο αναγνώστης να μάθει με τίτλους το εσωτερικό τους περιεχόμενο. Η υψηλού επιπέδου αυτή οργανωτική και διοικητική λειτουργία της γνώσης, ως πρόδρομης μορφής βιβλίου εκείνης της εποχής που συναντάται πρώτη φορά από πλευράς ευρημάτων, αναδύει άγνωστες πλευρές της εξέλιξης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού προς έρευνα».
Έξι χρόνια μετά, καμία εξέλιξη ως προς την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στην Πύλα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του SkalaTimes η κατάσταση αυτή δυσαρεστεί ιδιαίτερα το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας, το οποίο είναι έτοιμο να προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις και συναντήσεις με τα αρμόδια τμήματα της Κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος στην αδικαιολόγητη αυτή κωλυσιεργία.

«Ο οικισμός του Κοκκινόκρεμμου, στην Πύλα, αν αναδειχθεί και ολοκληρωθούν επιτέλους οι ανασκαφές και οι έρευνες, θα βοηθήσει όχι μόνο την Πύλα και τη Λάρνακα, αλλά ολόκληρη τη Κύπρο.
Είναι τοις πάσι γνωστόν ότι ανευρέθηκαν πλούσια ευρήματα, όπως χάλκινα εργαλεία, είδη μικροτεχνίας κατασκευασμένα από χρυσό,  δείγματα αγγειοπλαστικής κ.α, ενώ σε περιοχές νότια της Πύλας ήρθαν στο φως λαξευτοί θαλαμοειδείς τάφοι με πλούσια κτερίσματα. Γιατί οι αρμόδιοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων δεν προβαίνουν στις αναγκαίες εργασίες για ανάδειξη αυτού του βαρυσήμαντου αρχαιολογικού πλούτου; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Δε ξέρω, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι», δήλωσε στο SkalaTimes γνωστό ακαδημαϊκό πρόσωπο, με γνώσεις στα θέματα αρχαιολογίας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!